Hogy mit tanultam a tevémtől?! Elárulom…

Egy virtuális asszisztens vallomása

Lucy, (12)Szokásaink alakítják életünket. Egy jó szokás kialakítása, mindennapi életünkbe való beillesztése eredményes változást, rendszert, következetességet és mindennapos rutint hozhat. Legfőképpen, ha mindez észrevétlenül rituálévá változik. Ugye, milyen kecsegtetően hangzik? Nem csupán a virtuális asszisztenseknek lehet ez segítség. Neked is beválhat. Mutatom, hogyan.

Az első munkahelyemen dolgoztam, amikor hirtelen a dolgozók között futótűzként elterjedt a tevék nevelgetése. Hogy én se maradjak ki a “jóból”, természetesen én is regisztráltam arra a bizonyos oldalra és minden reggel lelkesen foglalkoztam az új családtaggal. Aki nem ismerné a programot, annak pár szóban elmesélem, hogy ez egy nevelgetős-tanítgatós oldal, amellyel naponta pár percet szoktak foglalkozni.

Én is minden reggel azzal indítottam a napomat, hogy megetettem, megitattam a kis tevémet. Megtanítottam neki valamilyen trükköt, néha játszottunk is. A kezdeti lelkesedés azonban hamar leülepedett. Szegény első tevém pár hét után az örök tevemezőkre tevegelt. Ez a tény nagyon elszomorított. Ekkor megfogadtam, hogy a következő tevémre sokkal jobban fogok vigyázni. A jelenlegi tevém, Prof. Ribizli azóta már 13 éves, majd kicsattan a boldogságtól, tevebarátokkal rendelkezik, és rengeteg szuper trükköt ismer már. De nem is ez a lényeg.

Ez a teve észrevétlenül belopózott az életembe és akarva-akaratlanul rendszert vitt a mindennapjaimba.

Hiszen, minden egyes nap, amikor bekapcsolom a gépet az az első dolgom, hogy megetetem a tevémet. Soha egyetlen egy nap sem maradt ki, amikor ne ezzel indítottam volna. Ugye, neked sem jönne rosszul naponta egy ilyen társ, aki felhívja a figyelmedet a mindennapos feladataidra?!

A napokban ismertem fel, hogy az évek során mennyi mindent csatoltam a teve nevelgetéshez. A volt munkahelyeimen minden reggel Prof. Ribizli etetése után átnéztem a napi teendők listáját. Amikor a gyerekekkel itthon voltam a háztartással kapcsolatos ügyek intézését vezettem a gépen. Ma már a háztartás ügyeit, és a vállalkozással kapcsolatos tervek és teendők listáját is beillesztem a reggeli rutinomba. Hihetetlen, de egy kis szórakozásból a mindennapok tervezésének legnagyszerűbb módszerét alakítottam ki.

Mire tanított meg a tevém? Rendszerességet, következetességet és szokásrendszert vezettem be a napjaimba. Minden egyes munkanap így indul. És ez nem csak egy virtuális asszisztens életébe illeszthető modell. Akár a te mindennapjaidra is alkalmazható. Teve, napi tervek és teendők. Mit értem el ezzel a rutinszerű cselekvéssel? Hatékonyságot, eredményességet, és egy bizonyos fokú biztonságot. Nagy valószínűséggel kizárom a váratlan kiadásokat, eseményeket. Tudatosan szervezem az életem és a karrierem.

Most, hogy jobban belegondolok, pár igen hasznos tevékenységet még bele lehetne illeszteni a reggeli rituálémba, és az eredmény még hatásosabb és elképesztőbb lenne.

Miért mesélem ezt el neked? Persze, nem arra szeretnélek biztatni, hogy mindenképp regisztrálj te is és nevelgess egy tevét. De ha ez segít abban, hogy a napi teendőid reggeli rutinná váljanak, akkor hajrá. Még tevebarátok is lehetünk.